تنگی مقعد، همچنین به عنوان تنگی رکتوم یا باریک شدن کانال مقعد شناخته می شود، یک وضعیت نسبتا نادر اما ناراحت کننده است که بر کانال رکتوم و هرگونه عملکرد آن تاثیر می گذارد. برای برخی، می تواند بسیار مشکل ساز شود و منجر به سایر عوارض سلامتی جدی تر شود. بسته به شدت، تنگ شدن مقعد می تواند کیفیت زندگی هر فرد را تحت تاثیر قرار دهد زیرا باعث درد، ناراحتی و اذیت های مداوم می شود. روش های درمان تنگی مقعد اغلب موفقیت آمیز است، اما بهتر است زودتر به دنبال بهترین و کم خطر ترین روش درمان باشید تا از برخی از عوارض دردسرساز آن جلوگیری شود.
اگر احساس کنید مقعد شما چند بار در روز و مداوم در حال سفت شدن است، ممکن است تنگی مقعد داشته باشید. با این حال، سایر بیماریها میتوانند با علائم مشابه ظاهر شوند، بنابراین این مقاله مهم ترین سوالات مربوط به این عارضه را پوشش می دهد تا به شما در درک اینکه آیا این مشکل است یا خیر.
علائم و نشانه ها
علائم تنگی مقعد همیشه دقیقاً یکسان نیست، اما برخی علائم کلی وجود دارد که می توان درباره آنها صحبت کرد. به عنوان مثال، یبوست به دلیل مشکل در دفع مدفوع اجتناب ناپذیر است. علائم تنگی مقعد نیز ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خونریزی از رکتوم
- خون در مدفوع
- درد شکم
- نفخ شکم
- درد هنگام دفع و اجابت مزاج
- نشت مدفوع
- مدفوع باریک یا نازک
برای مبتلایان به بیماری کرون، تمایز مهمی وجود دارد: تمایزی که ممکن است نیاز به تشخیص یک پزشک با تجربه پزشکی داشته باشد. بیماری کرون یک بیماری التهابی روده است که اغلب با تنگی مقعد مرتبط است. این می تواند باعث تنگی مقعد شود، اما می تواند منجر به تشخیص اشتباه شود زیرا علائم بیماری کرون گاهی اوقات شبیه علائم تنگی رکتوم می باشند.
تشخیص دقیق تنگی مقعد و دکتر
تشخیص تنگی مقعد را می توان به صورت خفیف، متوسط یا شدید طبقه بندی کرد. به طور کلی می توان گفت که تشخیص این عارضه نسبتا ساده است و دکتر می تواند طی یک معاینه فیزیکی به راحتی آن را تشخیص دهد. نکته ای که وجود دارد این است که باید به یک دکتر متخصص مراجعه کنید اما کدام دکتر؟!
بهترین گزینه برای تشخیص دقیق جراح آنورکتال یا گوارش است. روش های دقیق برای تشخیص عبارتند از:
- ام آر آی MRI
- آنوسکوپی
- کولونوسکوپی
- سیگموئیدوسکوپی